Nieuws

De voor- en nadelen van financial lease

1 juni 2022

Financial lease is een bekende optie voor veel producten. Het is niet meer alleen een auto dat geleaset wordt, maar ook allerlei andere zakelijke producten. Aan het eind van het leasecontract ben je eigenaar van het product. In dit artikel leggen we de belangrijkste voor- en nadelen van financial lease uit. De Battery-boxen kunnen namelijk ook via financial lease worden gekocht!

Hoe werkt financial lease?

Bij financial lease leen je (of een deel van) het aankoopbedrag van de Battery-boxen. De leasemaatschappij financiert de aankoop die je in maandelijkse termijnen terugbetaalt. Tijdens de leaseperiode ben je al economisch eigenaar van de boxen. Dat betekent dat je verschillende kosten zakelijk kunt aftrekken. Na afloop ben je ook juridisch eigenaar van de Battery-boxen.

De looptijd van een financial leasecontract is in ons geval tussen de 36 en 72 maanden. Bij grotere aanschaf wil dat ook wel eens 12 en 24 maanden zijn. De keuze voor de betalingstermijn heeft natuurlijk invloed op het maandelijkse bedrag dat je aan de leasemaatschappij betaalt. Dit is opgedeeld in een aflos- en rentecomponent. Tot slot betaal je nog btw over de boxen. Deze betaal je bij aanschaf direct aan de belastingdienst. Later kun je de btw natuurlijk wel weer verrekenen met je zakelijke inkomsten.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Met financial lease word je uiteindelijk volledig eigenaar van de auto. Je maandelijkse huurbedrag betaal je dus niet voor niets. Bovendien kun je als ondernemer diverse kosten aftrekken.
Ten eerste is er de renteaftrek: het volledige bedrag dat je aan rente betaalt, mag je van je winst aftrekken. Daarnaast is er voor aanschaf van kleinere producten ook een  Kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). In het eerste jaar mag je tot 28% van de waarde exclusief btw aftrekken van je winst. Het gaat hierbij om producten waarbij je minimaal € 2401 en € 16.787 euro maximaal mag aftrekken van je winst.

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Afschrijvingen

Voor het afschrijven van de Battery-boxen moet je een inschatting maken van de vermoedelijke gebruiksduur en restwaarde. Daarbij geldt een bovengrens van 20% afschrijving van de aankoopwaarde per jaar.

Wat zijn de nadelen van financial lease?

Financial lease kent niet alleen maar voordelen. Ten eerste betaal je rente over het maandelijkse leasebedrag. Verder loop je als eigenaar risico voor eventuele waardeverminderingen, al is dat bij juist gebruik van de Battery-boxen wel minder het geval. Bij bijvoorbeeld een auto zijn de risico’s van waardevermindering  groter, omdat bij een  auto de omgevingsfactoren een grote rol spelen. Bij financial lease ben je bovendien ook zelf verantwoordelijk voor verzekeringskosten, onderhoudskosten en reparatiekosten.
Voor onderhoud kun je vaak, net als bij de Battery-boxen, een afspraak maken voor service en onderhoud. In veel gevallen is het in de regel niet mogelijk om het contract tussentijds stop te zetten. Je hebt dus minder flexibiliteit dan bij andere opties.

Kortom; financial lease is ideaal wanneer je bij aanschaf van de Battery-boxen de kosten kan verspreiden over een langere periode en toch direct gebruik kan maken van de boxen.

Wil je meer informatie? Stuur dan een mail of bel ons.
U krijgt vrijblijvend advies en voorlichting.

Minimaliseer de risico's

Door alle grote verzekeraars goed gekeurd.

Battery Control Europe staat voor ‘100& veilig laden zonder toezicht’. Hiermee zeggen wij dat uw lithium ion E-bike batterij op een gebruiksvriendelijke wijze en 100% veilig kunnen opladen. Hiermee biedt u veiligheid aan uzelf, uw omgeving  en uw medewerkers. Risico’s op gevolgschade worden zeer beperkt of zelfs voorkomen. Voor alle producten hanteren wij de hoogste kwaliteitsnorm en zijn door onafhankelijke testinstituten (KIWA) getest. Ook alle grote verzekeraars adviseren Battery Control als juiste partner om mee samen te werken als het gaat om “veilig laden” van oa. fietsaccu’s