Brandgevaar e-bike batterijen

Lithium-ion batterijen zijn tegenwoordig overal te vinden maar veel mensen zijn zich niet bewust van het brandgevaar ervan. Een Lithium-ion batterij kan namelijk soms spontaan ontbranden. Elk huishouden heeft vaak een veelvoud van dit type batterijen in huis: e-bikes, telefoons, laptops, tablets, e-scooters, e-stepjes, speelgoed, gereedschap. Voordeel is dat ze veel energie kunnen opslaan en een lange levensduur hebben. Maar deze energie is ook gelijk het nadeel. Dit zorgt namelijk voor een groter gevaar. Vooral bij e-bike batterijen is dit het geval. Met ongeveer drie miljoen e-bikes in Nederland neemt het aantal branden veroorzaakt door e-bikes ook toe. Wanneer het misgaat kan dit leiden tot brand en persoonlijke ongelukken.

Ontdek de gevaren Wie zijn wij?

Komt een incident met een batterij vaak voor?

Met bijna vijf miljoen e-bikes in Nederland neemt het aantal branden veroorzaakt door e-bikes ook toe. Wanneer het misgaat kan dit leiden tot brand en persoonlijke ongelukken.

Brandweer Nederland en Stichting Salvage registreerden acht tot tien lithium-ion incidenten per week. Dit betreft alleen de gemelde voorvallen. Het werkelijk aantal incidenten ligt vele malen hoger. Vorig jaar was er een 50% verhoging van dit aantal geregistreerde incidenten. Is een batterij dan zo gevaarlijk? Nee. Maar een batterij vormt zeker een risico. Helemaal krachtige batterijen zoals die van een e-bike. Wees u zich dan ook bewust van die risico’s en tref voorzieningen voor het veilig laden en opslaan hiervan.

Wat kun je zelf doen?

  1. Lees de gebruiksaanwijzing van de fabrikant en volg de instructies
  2. Gebruik alleen de originele oplader die bij de e-bike geleverd is
  3. Zet de batterij of fiets tijdens het opladen op een stabiele, ‘onbrandbare’ plek
  4. Laad de batterij bij voorkeur overdag op en niet in de volle zon
  5. Zorg dat de oplader zijn warmte kwijt kan
  6. Haal de stekker uit het stopcontact zodra de batterij vol geladen is
  7. Is je batterij gevallen, beschadigd of vervormd? Neem geen risico: leg deze buiten neer. Lever de batterij zo snel mogelijk in bij een rijwielzaak of bij de milieu straat

Meer informatie over de Battery-box

Minimaliseer de risico's

Maximaliseer uw veiligheid.

Battery Control Europe staat voor ‘Veilig laden zonder toezicht’. Hiermee zeggen wij dat u uw lithium ion E-bike batterij op een veilige wijze kunt laden, waarmee u veiligheid biedt aan uzelf en uw medewerkers en risico’s op gevolgschade beperkt of zelfs voorkomt. Voor alle producten hanteren wij een hoge kwaliteitsnorm en worden via een reproduceerbare testmethode getest.

EXTRA INFORMATIE

Originele lader

Ook laders zijn belangrijk om het brandgevaar te beperken. Laders zijn er in veel soorten en maten. De een heeft een actieve koelventilator, de ander heeft dat niet. De lader kan dan ook flink warm worden. Controleer daarom je laadkabel of er geen knik of andere schade zichtbaar is. Ook hiervoor kan de rijwielzaak je helpen om dit te repareren of te vervangen.

Een belangrijke tip: markeer uw eigen oplader door er bijvoorbeeld een label aan te hangen. Opladen met een niet originele lader kan namelijk gevaarlijk zijn.

De lader wordt warm

De meeste voorvallen gebeuren tijdens het laden of in de uren daarna. Als een e-bike batterij extreem warm is, vervormt, een sterke geur afgeeft, rookt of een sissend geluid maakt is er iets mis. Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Wanneer veilig mogelijk, ontkoppel de oplader en licht waar nodig de hulpdiensten in.

Gebruikte e-bike

Heeft u een gebruikte e-bike gekocht, doe dan eerst een algehele controle. Is er zichtbare schade aan de batterij? Is de batterij getest door de rijwielzaak en is het rapport daarvan beschikbaar? Controleer dit altijd.

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

Samen voor een brandveiligere wereld