Brandgevaar e-bike batterijen

E-bike accu’s zijn tegenwoordig wijdverspreid, maar velen zijn zich niet bewust van het brandgevaar. Deze accu’s kunnen spontaan ontbranden, wat vooral geldt voor e-bikes. In veel huishoudens vind je ze in diverse apparaten zoals e-scooters, speelgoed en gereedschap. Ondanks hun voordelen, zoals energieopslag en levensduur, brengt de opgeslagen energie ook risico’s met zich mee. Met de groeiende populariteit van e-bikes in Nederland neemt het aantal door accu’s veroorzaakte branden toe. Dit kan niet alleen materiële schade veroorzaken, maar ook persoonlijk letsel. Het veilig opladen van deze accu’s is dan ook cruciaal. Het beschermt niet alleen je bezittingen, maar waarborgt ook de veiligheid van jou en je gezin. Door bewust en verantwoordelijk op te laden, vermijd je potentieel gevaarlijke situaties.

Ontdek de gevaren Wie zijn wij?

Komt een incident met een batterij vaak voor?

Met bijna vijf miljoen e-bikes in Nederland neemt het aantal branden veroorzaakt door e-bikes toe, wat kan leiden tot brand en persoonlijke ongelukken. Brandweer Nederland en Stichting Salvage registreren wekelijks acht tot tien lithium-ion incidenten, maar dit aantal ligt waarschijnlijk hoger. Vorig jaar was er een 50% toename in geregistreerde incidenten. Hoewel batterijen niet extreem gevaarlijk zijn, vormen ze zeker een risico, vooral krachtige batterijen zoals die van e-bikes. Bewustwording en veilige laad- en opslagmaatregelen zijn essentieel.

Wat kun je zelf doen?

  1. Volg de fabrikant’s gebruiksaanwijzing en instructies.
  2. Gebruik alleen de originele oplader.
  3. Laad op een stabiele, onbrandbare plek.
  4. Vermijd opladen in direct zonlicht.
  5. Zorg dat de oplader zijn warmte kwijt kan
  6. Haal de stekker uit het stopcontact bij volle lading.
  7. Beschadigde batterij? Leg hem buiten neer en lever in bij een rijwielzaak of milieustraat.

Accu-bescherming en innovatie

Ons doel? Wereldwijde veiligheid. Dat bereiken we met onze innovatieve Battery-box, een prijswinnend ontwerp speciaal voor het veilig opladen van e-bike accu’s. Maar daar houdt onze missie niet op. We streven naar een veilige toekomst voor de accu’s van stedelijke en micro e-mobiliteit, omdat we geloven dat veiligheid altijd voorop moet staan. Terwijl het bewustzijn over dit urgente vraagstuk groeit, staan we pas aan het begin van onze inzet.

Jouw veiligheid, onze zorg

Met de groei van e-bikes in Nederland en de toenemende bezorgdheid over brandincidenten, begrijpen we hoe belangrijk het is om veiligheid voorop te stellen. Met de innovatieve Battery-box, bekroond om zijn ontwerp en functionaliteit, geef je niet alleen je e-bike accu’s een veilige plek om op te laden, maar draag je ook bij aan een veiligere toekomst voor stedelijke en micro e-mobiliteit. Onze oplossingen zijn eenvoudig te gebruiken, volgen de hoogste veiligheidsnormen en zijn perfect geschikt voor individuen die waarde hechten aan veiligheid en gemak.

Bescherm jezelf, je bezittingen en draag bij aan een veilige gemeenschap door te kiezen voor Battery Control’s Battery-box. Want bij ons staat jouw veiligheid op de eerste plaats!

Meer informatie over de Battery-box

Minimaliseer de risico's

Door alle grote verzekeraars goed gekeurd.

Battery Control Europe staat voor ‘100& veilig laden zonder toezicht’. Hiermee zeggen wij dat uw lithium ion E-bike batterij op een gebruiksvriendelijke wijze en 100% veilig kunnen opladen. Hiermee biedt u veiligheid aan uzelf, uw omgeving  en uw medewerkers. Risico’s op gevolgschade worden zeer beperkt of zelfs voorkomen. Voor alle producten hanteren wij de hoogste kwaliteitsnorm en zijn door onafhankelijke testinstituten (KIWA) getest. Ook alle grote verzekeraars adviseren Battery Control als juiste partner om mee samen te werken als het gaat om “veilig laden” van oa. fietsaccu’s

EXTRA INFORMATIE

Originele lader

Ook laders zijn belangrijk om het brandgevaar te beperken. Laders zijn er in veel soorten en maten. De een heeft een actieve koelventilator, de ander heeft dat niet. De lader kan dan ook flink warm worden. Controleer daarom je laadkabel of er geen knik of andere schade zichtbaar is. Ook hiervoor kan de rijwielzaak je helpen om dit te repareren of te vervangen.

Een belangrijke tip: markeer uw eigen oplader door er bijvoorbeeld een label aan te hangen. Opladen met een niet originele lader kan namelijk gevaarlijk zijn.

De lader wordt warm

De meeste voorvallen gebeuren tijdens het laden of in de uren daarna. Als een e-bike batterij extreem warm is, vervormt, een sterke geur verspreidt, rookt of een sissend geluid maakt, is er iets mis. Denk altijd eerst aan uw eigen veiligheid. Koppel de oplader dan los en schakel indien nodig hulpdiensten in.

Gebruikte e-bike

Als u een gebruikte e-bike heeft gekocht, voert u dan eerst een algehele controle uit. Is er zichtbare schade aan de batterij? Is de batterij getest door de rijwielzaak en is het rapport hiervan beschikbaar? Controleer dit altijd.

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Samen voor een brandveiligere wereld