Brandgevaar
Bij deze kettingreactie ontstaan er extreem hoge temperaturen van wel 1100 graden. Dit gaat gepaard met brandbare gassen die kunnen ontsteken. Als dat gebeurt ontstaat er vuur en rook met giftige gassen. De gassen kunnen exploderen en batterijcellen kunnen wegschieten uit de batterij. Hierdoor kunnen meerdere brandhaarden ontstaan. Hoe groter het vermogen van e-bike batterij, hoe groter de explosie en druk.
8 tot 10 keer per week
Maar hoe vaak vindt er dan een incident met lithium-ion plaats? Brandweer Nederland, Stichting Salvage en de verzekeraars geven aan dat er ongeveer 8-10 voorvallen per week plaats vinden. En dit zijn slechts de incidenten die gemeld worden. Er zijn genoeg incidenten waarbij de brandweer niet betrokken wordt!
Veilig opladen zonder toezicht
De lithium-ion batterij is tegenwoordig overal terug te vinden. Telefoons, laptops, tablets, speelgoed, e-bikes, elektrische auto’s zijn allemaal uitgerust met dit type batterij. Ze zijn compact, oplaadbaar en kunnen veel energie opslaan. Omdat er zoveel energie in zit is een lithium-ion batterij kwetsbaar en kunnen ze gevaar opleveren. Het laten vallen van de batterij of fiets, indringen van vocht, verkeerde lader, ouderdom of blootstelling aan te hoge temperatuur kan al een reactie veroorzaken in een batterij. Dit begint in een cel die vervolgens andere cellen in het batterijpakket ook aansteekt. Dit noemt men een Thermal Runaway.
Wat is een Batterij- of accubrand?
In de batterij kan door verschillende oorzaken kortsluiting ontstaan waardoor er een thermische reactie ontstaat (thermal runaway). De reactie zal zich qua temperatuur langzaam opbouwen en de cellen zullen daarbij 1 voor 1 in warmte gaan ontwikkelen. Bij een bepaalde druk zal uit iedere cel gassen vrijkomen, waaronder het uiterst giftige waterstoffluoride. Door beschadigingen in de cel zullen deze zich eerst ophopen binnen de behuizingen waardoor de druk toeneemt. Deze druk kan oplopen tot meer dan 30 bar en daarna zal de batterij behuizingen onder druk komen te staan.
Aluminium behuizingen
Bij aluminium behuizingen zal er nog een hogere druk gemeten kunnen worden. Deze behuizingen zijn over het algemeen sterker dan kunststof behuizingen en het brandpatroon zal zich anders gaan uitvouwen. Door de nieuwere behuizingen die waterdicht zijn gemaakt (met een IP67 code) zal er nog meer druk ontwikkeld worden en helaas is dat vanaf de buitenkant niet altijd te zien en daarmee is een batterijbrand vaak onverwacht en heeft het, door de enorme druk, een grote impact.
Rookgas
Door die enorme drukopbouw wordt er bij de ontbranding van de batterij een piektemperatuur gemeten van wel 1200 graden. Deze piektemperatuur zal in de loop van de ontbranding dalen. Bij de ontbranding komt heel veel rookgas vrij. Bij de gemiddelde batterij is dat wel 350 liter rookgas. Het rookgas is een waterstoffluoride rookgas wat een giftige soort gas is. Naast de enorme schadepost voor een verzekering is deze giftige rookgas ook erg schadelijk voor mens en dier. Een veilige afvoer van het rookgas is daarom wenselijk.
Wanneer de batterij in de openlucht ligt kan het zijn dat de behuizingen open knalt (explodeert) en dat de cellen rondvliegen: rondvliegende cellen. De cellen zijn erg heet en kunnen aan omliggende zaken schade aanrichten.
Gasexplosie
Naast de druk, rookgas en cellen is er bij een batterijbrand natuurlijk ook een gasexplosie mogelijk. De vlammen schieten uit de batterijen en kunnen daarmee nog meer schade aanrichten en voor meerdere gasexplosies zorgen.
Veel schade door batterijbrand
Op deze manier kan een batterijbrand veel schade opleveren. Daarom moet je altijd veilig met je batterijen omgaan, om dit te voorkomen.
Hoe ontstaat een batterijbrand
Na twee jaar testen heeft Battery Control Europe alle bovenstaande factoren geanalyseerd. De kennis en data uit deze testen zijn gebruikt om de Battery-box te ontwikkelen. De Battery-box houdt het vuur binnen en zorgt voor het afvoeren van de uiterst giftige en corrosieve rookgassen. De box heeft de volledige controle!
Als er batterijen in een compartiment liggen zullen deze elkaar aansteken. Battery Control heeft daarom bewust de keuze gemaakt om maximaal twee batterijen in een box te laden. Daarnaast houden wij de lader en de batterij van elkaar gescheiden omdat de temperatuur van een lader kan soms oplopen tot 80 graden. Hiermee voorkomen wij dat verhoging van temperaturen in de box en gaat uw batterij langer mee en verlagen wij het risico op ontbranding.