Nieuws

Vakblad Schooldomein over de nieuwe Lithium-locker

4 oktober 2023

Artikel Schooldomein over de nieuwe Lithium-locker

Steeds meer docenten en leerlingen gaan met de elektrische fiets of scooter naar het werk of naar school. Een handig en veilig opberg- en laadsysteem is belangrijk. De Battery-box is speciaal ontworpen voor het veilig laden van E-bike accu’s en getest en goedgekeurd door Kiwa en MPA Dresden GmbH. Dat is ook nodig vanwege het gevaar voor acute accubranden.

Menno: “Inmiddels richten we ons ook op het onderwijs. Steeds meer docenten en kinderen komen met de e-bike of e-scooter naar het werk of naar school, zeker in de regio. Soms met nieuwe en soms met tweedehands fietsen en scooters. Dat zijn heel veel accu’s en dus is brandveiligheid een groeiend thema op scholen. We hebben onderzoek gedaan naar de risico’s van accubranden; dat risico neemt toe bij vaak vallen en stoten, vocht, binnenwerk dat kapot of oud is en bij een inferieure kwaliteit. Mensen denken dat er alleen maar een probleem kan ontstaan tijdens het opladen, maar ook bij niet opladen kan er een probleem zijn. Het kan zijn dat een accu spontaan ontbrandt. In augustus dit jaar begon een fiets in een Arriva trein zomaar te roken vanwege de accu die erop zat.

De meeste branden ontstaan overigens tijdens het laden of de uurtjes erna; als er een piekspanning ontstaat. Wat zie je op scholen; op verschillende plekken laden leerlingen hun accu’s op en vaak stoppen leerlingen de accu’s ook in de rugtas. Docenten zetten de elektrische fiets in de fietskelder of in het fietsenhok, welke tegen de school aan is gebouwd. Het veilig opladen van accu’s is cruciaal. Het beschermt niet alleen je bezittingen, maar waarborgt ook de veiligheid van jou, je medeleerlingen en je collega’s. Door bewust en verantwoordelijk op te bergen en op te laden, vermijd je potentieel gevaarlijke situaties met giftige rookgassen en vuur.”

Download hier het complete artikel.

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Minimaliseer de risico's