Nieuws

Instanties waarschuwen voor accubrand: ‘Laad iets alleen op als je erbij bent’

1 augustus 2023
Terwijl we steeds meer smartphones, laptops en e-bikes in huis hebben, neemt het aantal woningbranden toe. Een eventueel verband wordt nog onderzocht, maar Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en Brandweer Nederland waarschuwen alvast: laad apparaten met batterijen alleen op als je erbij bent.

Op dit moment onderzoekt Brandweer Nederland het toegenomen aantal woningbranden. Tot nu toe komt daar nog geen duidelijk beeld uit naar voren. Zo kan het aantal branden ook zijn toegenomen doordat het aantal schoorsteenbranden toeneemt.

Dat neemt niet weg dat apparaten die opgeladen moeten worden, een risico vormen. Het aantal incidenten met accu’s neemt toe, omdat het aantal accu’s stijgt. “In elk huis zijn wel een aantal accu’s te vinden en de hoeveelheid zal alleen maar toenemen, verwachten we”, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Daarom is het volgens hem belangrijk dat we bewuster opladen. Om dat voor elkaar te krijgen start de veiligheidsregio in oktober een campagne. Met video’s op sociale media, flyers voor woningbouwcorporaties en fietsenwinkels en het liefst ook via scholen wil de organisatie een gedragsverandering teweegbrengen.

Zo is het belangrijk om accu’s goed te onderhouden en na te denken over de oplaadplek. “Ligt de accu bijvoorbeeld niet in een vluchtroute? Want dat is iets wat je absoluut niet zou willen.” Ook raadt de veiligheidsregio aan om een mobiele telefoon niet onder je kussen te leggen en die sowieso niet op te laden terwijl je slaapt. Dan kun je je smartphone namelijk niet in de gaten houden en niet van de stroom halen zodra de batterij vol is. “Ook voor zo’n accu geldt: vol is vol.”

Beeld uit video: Elektrische step ontploft en zet Londense woning in brand

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Risico bij elektrische fiets het grootst

De risico’s van elektrische fietsbatterijen zijn volgens de veiligheidsregio het grootst. Dat komt vooral doordat deze groter zijn. Als er brand ontstaat in zo’n accu, is het effect ook groter.

Dat betekent niet dat je vanaf nu je e-bike maar moet laten staan. “Bij normaal gebruik van een onbeschadigde fietsaccu is er maar een hele kleine kans dat er iets fout gaat”, benadrukt een woordvoerder van brancheorganisatie BOVAG. Maar vooral bij beschadiging worden accu’s gevaarlijker.

“Als een fietsaccu is gevallen, dan kan er door de beschadigingen kortsluiting ontstaan. Hierdoor zou de accu warm kunnen worden of in brand kunnen vliegen.” Daarom raadt de woordvoerder aan om bij schade contact op te nemen met de fietsenhandel waar je de fiets hebt gekocht. “Zodat er gekeken kan worden naar een veilige oplossing.”

Waarom een accu meerdere keren in brand kan vliegen

Als een accu in de brand vliegt, dan kan deze meerdere keren ontsteken. Dit wordt een thermal runaway genoemd. “Bij een thermal runaway slaat een lithium-ionbatterij ’thermisch op hol’. Dit is een (chemisch) proces in de batterij die ervoor zorgt dat de batterijcel opwarmt. Hierdoor worden naburige cellen ook warm, waardoor deze ook in thermal runaway raken. Dit proces breidt zich op deze manier uit door het batterijpakket. Hierbij komen rook, vlam en en soms explosies vrij”, zegt Brandweer Nederland.

Zo ga je goed met je accu om:

  • Bel bij beschadiging met een expert
  • Haal een accu uit de oplader als deze vol is
  • Gebruik de originele oplader en kabel
  • Blijf erbij als de batterij oplaadt
  • Laad de accu altijd op onder een rookmelder
  • Laad de batterij niet op in een vluchtroute
  • Bel bij accubrand altijd de brandweer, ook als de brand geblust lijkt

Door Rianne Lachmeijer en Donner Bakker van NU.nl

Minimaliseer de risico's

Door alle grote verzekeraars goed gekeurd.

Battery Control Europe staat voor ‘100& veilig laden zonder toezicht’. Hiermee zeggen wij dat uw lithium ion E-bike batterij op een gebruiksvriendelijke wijze en 100% veilig kunnen opladen. Hiermee biedt u veiligheid aan uzelf, uw omgeving  en uw medewerkers. Risico’s op gevolgschade worden zeer beperkt of zelfs voorkomen. Voor alle producten hanteren wij de hoogste kwaliteitsnorm en zijn door onafhankelijke testinstituten (KIWA) getest. Ook alle grote verzekeraars adviseren Battery Control als juiste partner om mee samen te werken als het gaat om “veilig laden” van oa. fietsaccu’s