Nieuws

Richtlijn veilige accu-opslag: 6 zaken die je moet weten

3 april 2024

Want hoewel PGS37-2 nog niet volledig wettelijk is, is het belangrijk dat je als ondernemers je al bewust bent van de richtlijn. Zo kun je mogelijke stappen ondernemen voor een veilige opslag van lithium-houdende energiedragers.

Zes belangrijke punten over PGS37-2:

 1. Nog geen wettelijke verplichting
  De PGS37-2 richtlijn is nog niet wettelijk verplicht. Hoewel de tekst ervan in december 2023 is vastgesteld door het Bestuurlijk Omgevingsberaad, moet de wettelijke verankering nog plaatsvinden in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Dit gebeurt naar verwachting in 2025.
 2. Veilige opslag van accu’s
  PGS37-2 richt zich op de veilige opslag van lithium-houdende energiedrager. Dit is noodzakelijk vanwege de groeiende elektrificatie en de bijbehorende risico’s die de opslag van een defecte, beschadigde of verkeerd gebruikte lithium-houdende energiedrager met zich mee kan brengen.
 3. Diverse toepassingsgebieden
  De richtlijn is van toepassing op verschillende mobiliteitsbranches, waaronder E-bikes, E-scooters, auto’s en meer, in showrooms, magazijnen of buitenterreinen.
 4. Onderscheid in toepassing
  Bedrijven met meer dan 333 kilo lithium-houdende energiedragers moeten aan de richtlijn voldoen, met uitzonderingen voor specifieke situaties.
 5. Risicoscenario’s en maatregelen
  De PGS37-2 bevat scenario’s en maatregelen voor veilige opslag. Die variëren van eenvoudige tot ingrijpende aanpassingen, afhankelijk van de grootte van de opslag.
 6. Aan de slag
  Hoewel nu nog niet verplicht, kan een verzekeraar of vergunningverlener naleving eisen. Het kan daarom verstandig zijn om nu al met maatregelen aan de slag te gaan. Overleg met het bevoegd gezag is mogelijk om gelijkwaardige oplossingen te bespreken.

Redactie  Tweewieler Gepubliceerd: 02 apr. 2024

Ontdek de 10 handige tips hoe je het beste om kan gaan met een lithium-ion accu. Download onze gratis whitepaper.

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Minimaliseer de risico's

Maximaliseer uw veiligheid.

Battery Control Europe staat voor ‘veilig laden zonder toezicht’. Hiermee zeggen wij dat u uw lithium ion E-bike batterij op een veilige wijze kunt laden, waarmee u veiligheid biedt aan uzelf en uw medewerkers en risico’s op gevolgschade beperkt of zelfs voorkomt. Voor alle producten hanteren wij een hoge kwaliteitsnorm en worden via een reproduceerbare testmethode getest.